Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Slaap

In de puberteit had je kind nog ongeveer 9 uur slaap nodig per nacht. Dat begint pas minder te worden tegen de tijd dat je kind 18 jaar wordt. Als jongvolwassene wordt het ongeveer 8,5 uur.

Hoeveelheid slaap

Sommige jongeren hebben meer slaap nodig dan anderen. Er zijn grote verschillen. Er zijn jongeren die aan vijf uur slaap genoeg hebben. Anderen voelen zich na tien uur slaap nog niet uitgerust. Of je kind goed of slecht slaapt is het best te merken aan hoe je kind zich de volgende dag voelt. Voelt je zoon of dochter zich overdag moe of niet uitgerust? Dan heeft je kind waarschijnlijk niet genoeg slaap gehad.

Leefgewoonten en slaaptekort

Veel jongeren zijn voordat ze gaan slapen nog druk bezig met hun telefoon. Of met tv-kijken, computeren of op de tablet. Soms blijven zij tot heel laat series kijken. Door het licht van de beeldschermen kunnen ze moelijker in slaap komen en slapen ze minder. Veel smartphones hebben een nightshift functie. Vraag aan je zoon of dochter om de nightshift functie aan te zetten via de instellingen. Met die functie kun je instellen dat op bepaalde uren het witte en blauwe licht gefilterd wordt en warmere kleuren worden weergegeven. Dat kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Slaaptekort inhalen lukt niet. Ook al slaapt je kind in het weekend uit, toch kunnen er problemen ontstaan door te weinig slaap.

Problemen door te weinig slaap

Jongeren die weinig slapen kunnen concentratieproblemen krijgen. Hun concentratievermogen gaat achteruit. Hierdoor presteren ze minder goed op school of op hun werk. Ze kunnen minder goed onthouden wat ze overdag leren. Echte kortslapers kunnen zelfs leerproblemen krijgen. Die zijn met een beetje uitslapen niet in één keer over. Het is dus beter om de computer op tijd uit te zetten en te gaan slapen. Slaaptekort bij pubers kan ook problemen in de stemming veroorzaken, zoals angst en depressie. Ook kan het risicogedrag toenemen.

Wat kun je als ouder doen?

Jonge mensen hebben slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en overdag genoeg energie te hebben. Op deze leeftijd heb je als ouder niet meer zoveel invloed op de bedtijden van je kind. Als je kind nog thuis woont, kun je misschien nog eens wat sturen of adviseren.

Het kan gebeuren dat jongeren wel genoeg slapen, maar dat ze veel wakker zijn of niet goed in slaap kunnen komen. Als dat bij jouw kind zo is, kijk dan eens samen met je kind wat hier de oorzaak van kan zijn.