Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Ziektes in het buitenland

In veel landen komen ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Raadpleeg, vooral bij verre reizen, van tevoren een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of een travel clinic.

Besmetting in het buitenland voorkomen

Ook als jij en je kind alle inentingen hebben gehad, is het van belang om besmetting te voorkomen. Tenslotte zijn er ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater.

  • Eet bijvoorbeeld geen rauw of half doorbakken vlees.
  • Geef je kind in landen waar het kraanwater onveilig is alleen gekookt water of mineraalwater uit flesjes.
  • Geef geen voedingsmiddelen waarbij kraanwater is gebruikt, zoals fruitsalades en schep- of softijs.
  • Gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater!

Diarree

Als jij of je kind in het buitenland last krijgt van (acute) diarree, is het niet verstandig om diarreeremmers te nemen. De bacterie die de darmontsteking veroorzaakt, moet juist via de ontlasting het lichaam verlaten.

  • Je kunt het best veel water blijven drinken en normaal blijven eten.
  • Je kunt ORS (een oplossing van zouten en druivensuiker of zetmeel in water) meenemen op reis.
  • Let ook op een goede hygiëne en eet geen voedsel dat over de datum is.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die overgebracht wordt door muggen. Er zijn geneesmiddelen die malaria kunnen voorkomen. Niet elk middel is geschikt voor jou of voor je kind. Dat hangt af van de leeftijd, hoe lang je op reis gaat en tegen welk type mug je bescherming nodig hebt.

De malariamiddelen die je kunt gebruiken, voorkomen natuurlijk niet dat je gestoken wordt. Daarom is het verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen voor jezelf en voor je kind.

  • Blijf binnen tijdens de ochtend- en avondschemering.
  • Zorg voor kleding waarmee je de huid zo veel mogelijk bedekt.
  • Plaats horren en klamboes die je hebt behandeld met een insectenwerend middel.

Voor zover bekend is het insectenwerend middel DEET het enige middel dat een sterk afwerende werking heeft tegen muggen en teken. DEET is in meerdere vormen verkrijgbaar.