Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Schoolvakanties

De data van de zomervakanties worden bepaald door de overheid. Elke (speciale) school in het basisonderwijs moet zich hieraan houden.

Voor alle overige schoolvakanties geeft de overheid adviesdata. De meeste scholen houden zich aan deze adviesdata. Het voortgezet onderwijs (VO) heeft langer zomervakantie dan het basisonderwijs.

Wanneer is het vakantie?

Kijk op Rijksoverheid.nl voor een overzicht van de schoolvakanties. In de schoolgids van de school van je kind staat welke perioden je kind vakantie heeft.

Vrijstelling

Je mag niet buiten de schoolvakanties om met je kind op vakantie gaan. Dit is in strijd met de Leerplichtwet. Wanneer je echt niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunt in verband met je beroep of het beroep van je partner, is het mogelijk om vrijstelling te vragen. Een verzoek tot vrijstelling heet officieel ‘beroep op vrijstelling’.

Het is verstandig om dit minimaal twee maanden van tevoren te overleggen met de schooldirecteur. Voor een verlofaanvraag heb je ook een verklaring nodig van je werkgever waaruit blijkt dat je op geen ander moment met vakantie kunt.

Je kind kan maximaal tien dagen vrij krijgen. Deze tien dagen mogen niet tijdens de eerste twee weken na de zomervakantie opgenomen worden. Als je langer dan tien dagen op vakantie wilt gaan, zal de schooldirectie dit overleggen met de leerplichtambtenaar van je woongemeente.

Op vakantie

Wat neem je allemaal mee? Heb je de juiste zonnebrandcrème? Hebben alle gezinsleden een geldig paspoort? Denk ook aan een goede reisverzekering en vraag bij de juiste instanties of er nog inentingen nodig zijn.

Alleen op vakantie

Er komt een moment dat je kind niet meer mee wil op vakantie, maar liever alleen of met vrienden op vakantie gaat. Als jij vindt dat je kind oud genoeg is en zelf die verantwoordelijkheid kan dragen, kan dat natuurlijk.