Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Tips voor onderweg

De volgende tips zijn nuttig voor onderweg, of je nou met de auto op vakantie gaat of met de trein of het vliegtuig.

Tegen de verveling

Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen.

  • Overleg wat je kind meeneemt, bijvoorbeeld stripboeken, muziek, een mp3-speler of een mobieltje met apps. Maak afspraken over de internetverbinding. Internet is in het buitenland vaak heel duur.
  • Het kan heel gezellig zijn om samen te praten over wat jullie onderweg zien.
  • Vooral wanneer je een lange reis maakt, is het verstandig om regelmatig te stoppen. Je kunt dan even de benen strekken en een broodje eten.
  • Je kunt je kind vragen je te helpen met het uitstippelen van de route, of met het uitkiezen van de beste stopplaatsen voor onderweg.

Eten en drinken

Het is belangrijk om van tevoren goed te eten en te drinken. Dat geldt zeker wanneer je kind snel last heeft van wagenziekte. Eten tijdens het rijden kan juist misselijkheid veroorzaken. Neem voor onderweg alleen licht verteerbaar voedsel mee, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer.