Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Activiteiten in de vakantie

Je kind vindt het vast heel leuk om samen activiteiten te ondernemen en uitstapjes te maken. Vaak vinden pubers het ook leuk om naar een vakantiekamp te gaan, of bij vrienden of familie te logeren. Als je kind wat ouder wordt, trekt het waarschijnlijk steeds vaker met vrienden eropuit.

Leuke activiteiten

  • Houdt je kind ervan om in de natuur te zijn, bijvoorbeeld in het bos of op het strand? Dan is kamperen vaak een groot succes!
  • Veel pubers gaan graag naar pretparken. Daarnaast houden ze vaak van sportieve activiteiten zoals zwemmen, minigolf, survival, vliegeren, fietsen en wandelen.
  • Het lijkt misschien saai, maar er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten musea. Als je kind interesse heeft in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld techniek, treinen of sterren, is het leuk om een keer naar het spoorwegmuseum, een sterrenwacht of een planetarium te gaan.
  • Het is nog leuker voor je kind als er een vriend of vriendin mee mag.

Met de trein

Vroeger gingen veel pubers met vrienden op Tienertoer. Ze reisden dan met de trein door heel Nederland. Na jaren afwezigheid kwam de tienertoer in 2012 terug. Nu onder de naam Jongerentoer en alleen tijdens actieperiodes verkrijgbaar. Kijk op NS.nl voor meer informatie. Daarnaast hebben sommige winkels af en toe een actie met goedkopere treinkaartjes.

Een dagje treinen met vrienden is voor veel jongeren een heerlijk uitstapje. Maak wel afspraken over wat wel en niet mag en hoe laat je kind thuis moet zijn. Het is ook verstandig van tevoren kennis te maken met de vrienden waar je kind mee op stap gaat.