Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Seks na de bevalling

Na de bevalling kun je binnen drie weken alweer zwanger worden, ook als je borstvoeding geeft. Het is verstandig om tijdens je zwangerschap na te denken over anticonceptie na de geboorte van je baby.

Voorbehoedsmiddelen

De keuze voor een voorbehoedsmiddel hangt af van een aantal vragen:

  • Geef je borstvoeding?
  • Wil je nog meer kinderen?
  • Wil je hormonen gebruiken?
  • Was je tevreden over de anticonceptie die je voor je zwangerschap gebruikte?

Je kunt het best je verloskundige, gynaecoloog of huisarts om advies vragen. Op Seksualiteit.nl kun je een keuzehulp invullen, die je helpt bij het kiezen van een voorbehoedsmiddel.

Borstvoeding en anticonceptie

Als je borstvoeding geeft, wordt anticonceptie met oestrogeen in de eerste zes maanden na de bevalling afgeraden. Anticonceptie met oestrogeen zijn de anticonceptiepil (meestal combinatiepil), de anticonceptiering en de anticonceptiepleister. De minipil, prikpil en het anticonceptiestaafje kun je vanaf 6 weken na de bevalling wel gebruiken.