Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Pukkeltjes baby

Als je baby last heeft van pukkeltjes, zou je je misschien zorgen kunnen maken. Meestal gaat het om baby-acne, wat vaak vanzelf over gaat.

Soorten pukkeltjes

Soms krijgt een baby veel vlekjes en pukkeltjes in de eerste week na de geboorte. De baby heeft maanden in het vruchtwater gelegen en de huid reageert op de veranderde omgeving na de geboorte. Deze huiduitslag is niets om je zorgen over te maken. Het verdwijnt vanzelf binnen vijf dagen.

Een ander soort pukkeltjes ontstaat vaak in de tweede tot vierde week na de geboorte. Deze baby-acne lijkt op jeugdpuistjes bij pubers. Het kan op het hele lichaam voorkomen. Toch zie je meestal op het voorhoofd, de wangen en de kin rode bultjes, puistjes en mee-eters.

Wat kun je doen?

Gebruik niet te vette huidproducten en laat de huid zoveel mogelijk met rust. Maak het gezicht schoon met een beetje warm water en dep het daarna voorzichtig droog. Baby-acne verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar weken of maanden. Als dat niet zo is, kun je advies vragen bij de Jeugdgezondheidszorg.