Baby
Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.
Kraamtranen
Een paar dagen na de bevalling komen vaak al je emoties los. Het ene moment voel je je heel blij, gelukkig en vrolijk. Het volgende moment barst je in tranen uit om de kleinste dingen. Dit is normaal en wordt ook wel ‘kraamtranen’ of ‘babyblues’ genoemd.
De oorzaak van kraamtranen
Kraamtranen worden veroorzaakt door:
- hormonen;
- de ervaring en verwerking van de bevalling;
- alle nieuwe indrukken;
- slaapgebrek.
Misschien vind je het vervelend dat je je zo voelt, maar het is heel normaal en het hoort er allemaal bij. Laat je daarom vooral lekker verwennen door je kraamverzorgende en je partner.
Depressie na de bevalling
Een enkele keer slaat een dip om in een depressie. Dat is niet iets om je voor te schamen of je schuldig over te voelen. Praat erover met je huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Zij kunnen je helpen.