Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Apgarscore

De apgarscore is een onderzoek ontwikkeld door dokter Virginia Apgar. Met dit onderzoek wordt direct na de geboorte de algemene toestand of de conditie van een pasgeboren baby gemeten. Het onderzoek wordt 1, 5 en 10 minuten na de geboorte uitgevoerd.

In de naam van de test zijn alle letters van de naam Apgar verwerkt, die staan voor onderdelen van het onderzoek.

A: huidskleur

De A staat voor appearance, oftewel de kleur van de huid. De huidskleur kan bijvoorbeeld blauwgrijs of bleek zijn. Dit is niet goed. De huidskleur is goed wanneer die normaal roze is.

P: hartslag

De P staat voor pulse, oftewel de pols of hartslag. Geen hartslag is natuurlijk niet goed. Minder dan 100 slagen per minuut is misschien zorgwekkend. Meer dan 100 slagen per minuut is het beste.

G: reactie op prikkels

De G staat voor grimace, oftewel de reactie op prikkels. Als de baby niet reageert, is dat niet goed. Als hij enige beweging laat zien is dat beter, maar het beste is als hij gaat huilen of trekken als reactie op bijvoorbeeld een (kleine) pijnprikkel.

A: activiteit

De A staat voor activity, oftewel activiteit. Als de baby niet beweegt, is dat niet goed. De armen en benen enigszins bewegen is beter. Actieve beweging van de armen en benen is natuurlijk het beste.

R: ademhaling

De R staat voor respiration, oftewel de ademhaling. Geen ademhaling is absoluut niet goed. Een trage of onregelmatige ademhaling is iets beter, maar toch ook nog zorgwekkend. Een sterke, regelmatige ademhaling en krachtig huilen is goed.

De score

Voor elk onderdeel wordt een score bepaald: 0, 1 of 2 punten. Een totale score tussen de 7 en 10 punten is normaal. Een score van 4 punten of minder is zorgwekkend. Er is dan ook onmiddellijk hulp vereist. Een verloskundige weet wat ze in dat geval moet doen.

Herhaling van het onderzoek

Het onderzoek wordt driemaal afgenomen: 1, 5 en 10 minuten na de geboorte. Het is niet vreemd wanneer je baby bij het eerste onderzoekje nog geen hoge score heeft. Het is de bedoeling dat de baby bij herhaling van de test een steeds hogere score behaalt.