Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Schoolkosten

Voor de middelbare school moeten jij en je kind zelf een deel van de schoolkosten betalen. Als je kind lesgeld of collegegeld moet betalen, kan het studiefinanciering krijgen. Soms kun je ook bepaalde tegemoetkomingen of een aanvullende beurs krijgen.

Schoolkosten en tegemoetkomingen

Schoolboeken zijn gratis. Maar schoolspullen, zoals een computer, schoolreis en excursies moet je zelf betalen. De meeste scholen vragen ook een ouderbijdrage. Voor gezinnen met een laag inkomen zijn er verschillende tegemoetkomingen in schoolkosten mogelijk.

Kijk voor meer informatie over tegemoetkomingen op Nibud.nl.

Studiefinanciering

Als je kind een mbo, hbo of wo-opleiding gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Als je kind recht heeft op studiefinanciering, krijgt het ook het studentenreisproduct. Hiermee kan je kind gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

Kijk voor meer informatie over studiefinanciering en het studentenreisproduct op DUO.nl.

Aanvullende beurs

Soms kunnen studenten, naast studiefinanciering, een aanvullende beurs krijgen. Dit hangt af van het inkomen van de ouders. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.nl.