Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Onderwijs en autisme

Een kind met een autistische stoornis kan soms naar de reguliere middelbare school, maar misschien is het beter op zijn plek in het voortgezet speciaal onderwijs.

Naar een gewone school

Met passend onderwijs kunnen scholen maatwerk bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Misschien kan jouw kind daardoor wel naar het regulier onderwijs. Middelbare scholen hebben soms autiklassen waar kinderen met autisme samen in een klein groepje les krijgen. Op Balansdigitaal.nl vind je meer informatie.

Naar een vso-school

Voor kinderen die in een vreemde omgeving veel stress en spanning ervaren, kan het beter zijn om naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) te gaan. Hier is meer aandacht voor je kind en ook letten ze goed op de ontwikkeling.

Wat past bij je kind?

Juist omdat je kind zich ontwikkelt, kan ‘wat past’ veranderen in de loop van de tijd. In ieder geval loopt de school verschillende stappen met je door. Daarbij wordt steeds gekeken naar wat je kind nodig heeft en wat de school en jij kunnen bieden.