Jongvolwassene
Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?
Zwangerschapstest
In Nederland raken jaarlijks ongeveer 2500 tienermeisjes zwanger. Met tienermeisjes bedoelen we meisjes die jonger zijn dan 20 jaar. Natuurlijk kan een (onbedoelde) zwangerschap ook voor meisjes boven de 20 veel met zich meebrengen.
Is je dochter zwanger?
Misschien heb je een vermoeden dat je eigen dochter zwanger is. Daar kun je in eerste instantie van schrikken. Een kind krijgen is niet zomaar iets. Het zal een grote invloed hebben op het leven van je dochter. Je kunt je zorgen maken over haar opleiding en over de relatie met de vader van haar kind.
Zwangerschapstest
Voordat jullie je echt zorgen gaan maken, is het verstandig om je dochter eerst een zwangerschapstest te laten doen. Hiervoor kan ze naar de huisarts of verloskundige gaan, maar ze kan eventueel ook zelf een zwangerschapstest doen. Deze tests zijn te koop bij de drogist of de apotheek. Het is verstandig om meteen twee tests te kopen, zodat je dochter voor alle zekerheid de test een keer kan herhalen. Het testen kost maar enkele minuten en de test is ook behoorlijk betrouwbaar.
Wanneer kan ze de test doen?
Zwangere vrouwen maken het zwangerschapshormoon hCG aan. Dat hormoon komt in de urine terecht. Eerst bevat de urine een klein beetje van dit hormoon, later steeds meer. Normaal gesproken kan je dochter de test uitvoeren op de dag dat ze eigenlijk ongesteld had moeten worden (ongeveer twee weken na de bevruchting). Eerder kan niet, want dan zou de test foutief kunnen uitwijzen dat ze niet zwanger is doordat er nog niet genoeg zwangerschapshormoon in de urine zit. Bij twijfel is het dus slim om de test enkele dagen later nog eens te herhalen.
Aan de pil of met de pil gestopt?
Als je dochter net met de pil is gestopt, is het normaal dat haar menstruatie wat langer uitblijft. In dat geval kun je het best wachten met de test tot de datum dat je dochter al wel drie weken zwanger zou kunnen zijn. Dit geldt ook als je dochter aan de pil is en je vermoedt dat ze misschien toch zwanger is. Dit komt zelden voor, maar het is wel mogelijk.
Het uitvoeren van de test
Bij het uitvoeren van de test is het belangrijk dat je dochter de eerste ochtendurine gebruikt. De ochtendurine is vers en niet te veel verdund. Je dochter kan daarom ook beter de avond ervoor niet te veel water drinken. Het potje waarin ze de urine opvangt moet goed schoon en droog zijn en mag geen restjes schoonmaakmiddel bevatten. Volg verder de gebruiksaanwijzing bij de test en raadpleeg bij twijfel je huisarts.
Gewenst zwanger of niet?
Voor de meeste tienermeisjes is de zwangerschap onbedoeld. Het is dan ook mogelijk dat je dochter nadenkt over een abortus of over het afstaan van het kind. Voor hulp bij een onbedoelde zwangerschap kan ze terecht bij diverse hulpinstanties, ook wanneer ze ervoor kiest om haar kind wel zelf op te voeden.