Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Condoom

Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat tegen zwangerschap én tegen soa’s beschermt. Er zijn twee soorten condooms: een mannencondoom en een vrouwencondoom.

Hoe werkt het?

Het mannencondoom is een elastisch hoesje dat om de stijve penis gaat. Het zorgt ervoor dat het sperma van een jongen niet in de baarmoeder van een meisje kan komen. En het beschermt tegen soa’s, ook bij anale seks en pijpen.

Het vrouwencondoom is een condoom dat je in de vagina inbrengt. Net zoals het mannencondoom beschermt het tegen zwangerschap en soa’s.

Wat moet je jouw kind vertellen?

Veel voorbehoedsmiddelen kunnen een zwangerschap voorkomen, maar het condoom is het enige middel dat ook tegen soa’s beschermt. Het is belangrijk dat je dit met je kind bespreekt.

Condooms kun je in veel soorten en maten krijgen. Ze zijn er in kleurtjes en met ribbeltjes. Leg je kind uit dat grappige condooms met leuke en rare vormen meestal niet goedgekeurd zijn. Ze bieden dus niet genoeg bescherming tegen zwangerschap en soa’s.

Waar moet je op letten als je condooms koopt?

Laat je kind altijd goed nakijken of er een CE-logo op de condooms staat. Dat betekent dat ze goedgekeurd zijn. Kijk ook naar de datum. Als condooms over de houdbaarheidsdatum zijn, is de kans groter dat ze lekken of scheuren.

Overige tips

Pas op met scherpe nagels, zodat het condoom niet scheurt. Gebruik een condoom maar één keer.