Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Verliefdheid en seks

Verliefdheid speelt in het leven van de meeste jongeren een behoorlijk grote rol, ook al vertellen ze jou daar misschien niets over. In deze fase delen jongeren lang niet alles met hun ouders.

Als je kind verkering heeft, kan dat bij jou als ouder vragen oproepen over zijn of haar seksuele ontwikkeling. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek blijft over dit soort dingen.

Verkering en seks

Als je kind verliefd is en de liefde wederzijds is, kan er een relatie ontstaan. Seks is daar meestal een onderdeel van, maar er zijn ook jongeren die met anderen naar bed gaan zonder dat ze verliefd zijn.

Het is belangrijk dat je kind weet welke voorbehoedsmiddelen er zijn, hoe ze werken en ze ook echt gebruikt.

Seks zonder dwang

Het is goed als je al op jonge leeftijd geleidelijk met seksuele voorlichting bent begonnen en je kind hebt geleerd dat je ook ‘nee’ kunt zeggen. Voor sommige jongeren is dit nog een nieuw terrein. Het kan zijn dat je kind eigenlijk nog niet zo goed weet wat hij of zij wel en niet fijn vindt. Het is belangrijk dat je kind de keuze voor seks zelf maakt en niet wordt overgehaald of zelfs gedwongen.