Jongvolwassene
Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?
Morning-afterpil
De morning-afterpil is een noodpil die je dochter kan slikken als ze onveilige seks heeft gehad en niet zwanger wil worden. Er kan bijvoorbeeld iets misgegaan zijn met het condoom of ze kan de pil vergeten zijn.
Wat moet je dochter weten over de morning-afterpil?
- Je dochter kan de morning-afterpil zonder recept van de huisarts kopen bij de drogist of apotheek. De goedkoopste pil kost ongeveer 15 euro. Als je dochter de morning-afterpil via een recept haalt, krijgt ze hem vergoed als ze nog geen 21 jaar is.
- De morning-afterpil werkt het best als je hem zo snel mogelijk na de onveilige seks gebruikt. Afhankelijk van het type pil kan je dochter hem tot 120 uur (5 dagen) na de onveilige seks innemen.
- De pil kan bijwerkingen geven (hoofdpijn, misselijkheid, gespannen borsten), maar dit gaat vaak binnen een dag weer over.
- De morning-afterpil is geen abortuspil! De pil zorgt ervoor dat een zwangerschap wordt voorkomen, niet dat een zwangerschap wordt afgebroken.
Kijk voor meer informatie over de morning-afterpil op Sense.info.
Weer ongesteld worden
Wacht af totdat je dochter ongesteld wordt. Wordt ze ongesteld, dan is ze niet zwanger. Wordt ze niet ongesteld op de normale tijd, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Er is namelijk een kleine kans dat de morning-afterpil niet heeft gewerkt. Door de morning-afterpil kan je dochter wel eerder dan normaal ongesteld worden. Dat is normaal.
Spiraaltje als alternatief
Tot vijf dagen nadat je dochter onveilige seks heeft gehad, kan ze een koperspiraal laten plaatsen. Dit voorkomt zwangerschap. Het voordeel hiervan is dat ze in de toekomst ook nog beschermd is, wel vijf tot tien jaar. Het spiraaltje moet ingebracht worden door een arts. Je dochter kan daarvoor het best een afspraak maken bij de huisarts.
Anticonceptie
De morning-afterpil is een noodpil. Gebruik hem dus alleen in geval van nood. Wil je dochter altijd goed beschermd zijn tegen zwangerschap, dan kan ze beter een anticonceptiemiddel kiezen zoals de pil, het spiraaltje of de ring. Deze middelen werken veel beter om zwangerschap te voorkomen dan de morning-afterpil. Bovendien hoeft ze zich dan niet steeds zo’n zorgen te maken over een mogelijke zwangerschap.