Jongvolwassene
Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?
Tienerzwangerschap
In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap onbedoeld. Je kind is nog jong en zit misschien ook nog op school. Nu al een kind krijgen en opvoeden is niet niks. Daarom is het goed om samen de mogelijkheden te bespreken. Zo kan je kind het kind zelf opvoeden of bijvoorbeeld afstaan. Ook abortus kan een mogelijkheid zijn om te bespreken.
Zwangerschapstest
Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is of als je zoon denkt dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt, doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze test kan ze het best tweemaal doen om zeker te zijn van de uitslag.
Zwanger
Hoe moeilijk het ook is en wat er ook allemaal door je heen gaat, je kind heeft je steun nodig. Hij of zij weet misschien zelf nog niet goed wat de mogelijkheden zijn. Daarom kun je je kind het best zo goed mogelijk informeren. Probeer daarbij ‘neutraal’ te blijven en leg geen druk op de zwangere. Ze zal uiteindelijk een keuze moeten maken waar ze zich zelf goed bij voelt.
Zelf opvoeden
Je kind kan twijfelen of het het wel aankan om een kind op te voeden. Misschien is de toekomstige moeder of vader nog erg jong. Soms wil de vader niet betrokken zijn en kan het zijn dat de toekomstige moeder er alleen voor staat. Wat de situatie ook is, je kind kan zich heel onzeker voelen.
Als ouder kun je je kind vertellen hoe het is om een kind te krijgen en op te voeden. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met de eigen situatie: Is de vader wel of niet betrokken? Studeert je kind nog en gaat het lukken om de studie te combineren met het opvoeden van een kind?
De zwangerschap afbreken
Je dochter of de vriendin van je zoon kan ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken. Daar zijn verschillende methodes voor, afhankelijk van hoeveel weken je dochter of de vriendin van je zoon zwanger is: een overtijdbehandeling, een abortuspil of een zuigcurettage.
Afstaan
Een andere optie is het kind geboren laten worden en dan afstaan. Je kind kan kiezen voor pleegzorg of voor adoptie. Bij adoptie worden alle banden verbroken. Bij pleegzorg kan je kind nog wel contact houden met het kind.
Hulp bij keuzes maken
Natuurlijk is het heel moeilijk voor je kind om een ‘goede keuze’ te maken. Je kind heeft daarbij alle hulp nodig van jou. Je dochter kan daarnaast ook hulp krijgen van de Fiom of Siriz (werkt met christelijke waarden). Via internet kan ze terecht op FIOM.nl. Op FIOM.nl kunnen ook jonge vaders terecht!
Heb je zelf vragen of zoek je hulp? Dan kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met FIOM.nl.