Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Verstandelijke ontwikkeling stimuleren

De verstandelijke ontwikkeling van kinderen verloopt de eerste twee jaar razendsnel. Baby’s reageren direct op wat ze horen en zien. Het is belangrijk om je baby te volgen in zijn ontwikkeling en te reageren op wat je kind doet of wil.

Hoe kun je de denkontwikkeling van je baby stimuleren?

  • Reageer op wat je kind doet en de geluidjes die het maakt. Praat veel tegen je baby en vertel wat je doet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Nu doe ik je luier om.’
  • Laat je kind veel doen, uitproberen en ontdekken, maar natuurlijk wel op een veilige manier.
  • Geef je baby bijvoorbeeld een zachte knuffel of ander speelgoed dat het vast kan pakken.
  • Je kunt je baby stimuleren door liedjes te zingen, zoals ‘klap eens in je handjes’, of bewegingsspelletjes te doen.
  • Geef je kind een spiegeltje. Dan kan het zichzelf bekijken. Kijk ook samen en vertel wat je ziet.
  • Geef je kind een voelboekje en boekjes met eenvoudige plaatjes.
  • Geef positieve aandacht: ‘Oh, wat ben je lief!’

Boekjes kijken

Boekjes zijn voor je baby al belangrijk, maar echt voorlezen gaat nog niet. Voor baby’s is een boekje speelgoed waarmee je dingen kunt ontdekken en waar je aan kunt voelen en proeven.

  • Neem je kind op schoot met een babyboekje.
  • Laat het boekje voelen en proeven.
  • Kijk naar je kind, volg wat het doet en praat erbij of maak geluidjes.

Rond een jaar gaan de meeste kinderen gericht naar afbeeldingen kijken, in het begin nog maar heel even. Als je goed kijkt, zie je dat. Je kunt dan benoemen wat je kind ziet.

Beeldschermen

Beeldschermen voegen bij heel jonge baby’s niets toe aan de denkontwikkeling. Ze zouden zelfs kunnen wennen aan overprikkeling door de beeldschermen. Omdat deskundigen nog aan het uitzoeken zijn hoe het zit, is het advies om heel voorzichtig te zijn met beeldschermen voor jonge baby’s. Begin vanaf 1 jaar met simpele kinder tv, of een app die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt is. Gebruik het beeldscherm niet langer dan ze zich kunnen concentreren. Dat is nooit langer dan 5 of 10 minuten.