Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Scheelzien

Veel baby’s kijken de eerste drie maanden af en toe scheel. Dit komt doordat baby’s hun oogspieren nog niet onder controle hebben. Ze kunnen hun ogen nog niet goed richten.

In het begin kan je baby ook nog niet goed scherp zien. De ogen van je baby groeien snel in het eerste jaar. Ook het gezichtsvermogen komt tot ontwikkeling. Na een jaar kan je baby al aardig scherp zien.

Wanneer is scheelzien niet normaal?

Tot de leeftijd van drie maanden is het normaal als je baby zo nu en dan even scheel kijkt of dat een oog kort ‘wegdraait’.

Het is verstandig om je kind te laten onderzoeken als:

  • je baby steeds scheel kijkt;
  • je kind ouder is dan drie maanden en af en toe nog scheel kijkt;
  • scheelzien of andere oogafwijkingen binnen de familie vaker voorkomen en je je zorgen maakt over het zicht van je kind.

De jeugdarts kijkt bij alle controles op het consultatiebureau naar de ogen van je kind. De jeugdarts verwijst zo nodig door naar de orthoptist of oogarts.

Twijfel je of heb je vragen? Bespreek ze dan met de jeugdarts.