Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Gezondheid en bewegen

Tijdens je zwangerschap kon je de eerste bewegingen van je baby al voelen. Nu je kind geboren is, is het belangrijk dat je het stimuleert en blijft stimuleren om veel te bewegen. Door te bewegen ontwikkelen kinderen hun spieren, houding en ruimtelijk inzicht. Het is belangrijk dat je kind veel en afwisselend beweegt.

Motoriek

In het eerste levensjaar wordt de basis van een goede motoriek gelegd. Tijdens de eerste maanden gaat je kind steeds meer de handen en voeten bewegen. Na ongeveer drie maanden worden de bewegingen steeds vloeiender. Waarschijnlijk hoef je het hoofdje ook minder te ondersteunen. Je kind wordt steeds actiever. Je baby grijpt gericht voorwerpen vast, gebruikt beide handen en is geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt.

Ruimte om te bewegen

Voor een goede motorische ontwikkeling heeft je baby letterlijk ruimte nodig. Daarom is het belangrijk dat je baby niet te vaak en niet te lang achterelkaar in een buggy, autostoel of kinderstoel zit. Dat is ook te belastend voor de rug van je baby.

Leg je baby regelmatig op de buik, bijvoorbeeld twee keer per dag. Dat stimuleert je baby om te bewegen. Leg je kind alleen op de buik als het goed wakker is en blijf erbij, want het is niet goed als je baby op de buik in slaap valt. Zodra je kind zelfstandig heen en terug kan omrollen, kun je het zelf de slaaphouding laten kiezen. Gebruik liever geen hulpmiddelen om je kind vast te leggen.

Je kunt de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren door beweegspelletjes met je kind te spelen. Kijk voor meer informatie op allesoversport.nl.