Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Sociale vaardigheden

Zodra je baby geboren is, komt hij in contact met andere mensen. Je kind krijgt meteen met sociale vaardigheden te maken. Het begint met contact maken met zijn ouders en eventuele andere verzorgers. Het is belangrijk dat hij vertrouwen krijgt in jou als ouder en zo een band met je opbouwt.

Eerst gaat je kind leren om zijn eigen gevoelens te begrijpen en ermee om te gaan. Dat is de basis om later ook te leren met gevoelens van anderen om te gaan. Zo leert hij dan samen spelen en delen.

Hechting

De eerste personen die je kind leert kennen, zijn jullie als ouders. Je kind leert als baby al dat contact met jou heel plezierig is. Dat begint al als je tegen je kind praat bij het verschonen van de luier en het aankijkt. Je baby reageert op je met een lach of met een geluidje. Jij reageert daar weer op en zo krijg je een band met elkaar. Je raakt gehecht aan elkaar. Een goede band tussen jou en je kind is nodig als basis van waaruit je kind zich kan gaan hechten aan andere mensen.

Contact met andere mensen

Je kind komt steeds meer in aanraking met nieuwe mensen. Tussen twee en zeven maanden ziet je kind wel verschil tussen de mensen die voor hem zorgen, maar heeft nog geen sterke voorkeur. Je kind voelt zich op zijn gemak bij bekende en onbekende volwassenen. Vanaf ongeveer zes tot acht maanden leert je kind steeds beter het verschil te zien tussen mensen die het kent en onbekenden. Je kind voelt zich veilig bij jou en reageert soms angstig op vreemden.