Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Gebit

Voor je het weet krijgt je kind het eerste tandje. De onderste snijtandjes komen het eerst door. Je kunt langs het tandvlees van je kind voelen of je een ribbel of bobbel voelt. Dat is een aanwijzing dat daar binnenkort een tandje of kiesje doorkomt.

Kindergebit
Bron: NCJ

Overzicht van de tanden en kiezen van een kind.

Overzicht van de tanden en kiezen van een kind.

Wanneer komen de tanden en kiezen door?

  • 6 maanden: 2 snijtanden onder;
  • 8 maanden: 2 snijtanden boven;
  • 9-12 maanden: de tweede snijtanden onder en boven;
  • 14-16 maanden: de eerste melkkiezen;
  • 18-20 maanden: de hoektanden;
  • 24-30 maanden: de tweede melkkiezen.

Kan je kind last hebben van doorkomende tandjes?

Sommige kinderen hebben last van doorkomende tanden en kiezen. De verschijnselen zijn:

  • meer huilen dan anders;
  • prikkelbaar en aanhankelijk zijn;
  • moeilijk slapen;
  • soms niet eten.

Vaak kwijlen baby’s meer als hun tanden doorkomen, en wrijven ze over hun gezicht. Ook bijten ze graag op speelgoed of bijvoorbeeld op een speciale bijtring. Heeft je kind koorts of uitslag, dan komt dat niet van doorkomende tanden.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kun je dat gewoon blijven doen als je kind tandjes krijgt. Om te voorkomen dat je kind in je tepel bijt, kun je ervoor zorgen dat het de tepel goed achter in de mond heeft. Vanaf 6 maanden hebben de meeste kinderen ’s nachts geen voeding meer nodig. Ook voor het gebit is het beter om geen suikers, zoals lactose in (moeder)melk, meer te geven ’s nachts. Vanaf 6 maanden mag je een bekertje of flesje water geven. Water beschadigt het gebit niet.

Tandenpoetsen

Poets de tanden van je kind met peutertandpasta met fluoride om gaatjes te voorkomen. Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts. In de folder van het Ivoren Kruis lees en zie je hoe je de eerste tandjes verzorgt.

Fopspeen en duimen

Spenen en duimen zijn vaak slecht voor de ontwikkeling van het gebit van je kind. Het is belangrijk dat je kind het op tijd afleert.