Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Pubers en gamen

In de puberteit ontstaan er verschillen tussen jongens en meisjes in het gamegedrag. Tot 12 jaar vinden jongens en meisjes gamen even leuk, maar tussen 12 en 15 jaar zie je dat vooral jongens ermee doorgaan. Dat komt ook doordat de games die er zijn voor deze leeftijd, meisjes minder aanspreken.

Er is een verschil tussen games die je online speelt en games waarvoor je niet online hoeft. Games die je niet online speelt, hebben vaker een eindpunt: je speelt ze ‘uit’. Dat kan soms weken duren, maar dan stopt het ook weer.

Pegi

Een voorbeeld van zo’n game die je uitspeelt is Grand Theft Auto (GTA). Dit is een spel met Pegi 18. Dat betekent dat het spel schadelijk kan zijn voor kinderen jonger dan 18 jaar. Grand Theft Auto is dus niet geschikt voor jonge tieners. Het is belangrijk om te weten welke Pegi er bij een game hoort, zodat vriendjes die bij jouw kind komen spelen niet ineens een game spelen waar ze eigenlijk te jong voor zijn.

Online spellen

De games die je online speelt, hebben meestal geen einde. Ze maken gebruik van de mogelijkheid dat spelers online groepen kunnen vormen (clans of gildes) die tegen elkaar kunnen strijden.Dit soort games wordt ook wel ‘virtuele werelden’ genoemd. Populair zijn bijvoorbeeld Minecraft en Runescape.

Een ander voorbeeld is Fortnite Battle Royale. Dat kun je gratis spelen, hoewel je wel voor een extra outfit kunt betalen. Er zitten leuke dingen in, zoals dansjes, die je dan ook op het schoolplein ziet. Het is een schietspel, maar niet heel heftig. Je kunt er ook zelf stellages bouwen, om je achter te verschansen. Het leuke is dat je het spel kunt spelen met een groep vrienden, tegen een vijand. Het kan zijn dat jongens hierdoor een groepsdruk voelen. Daardoor kan het gamen ten koste gaan van andere dingen, zoals het maken van huiswerk, optrekken met vrienden buiten de game en sporten.

Vaak is de gamewereld heel uitgebreid en complex en heb je in het spel een training nodig om beter te worden. Dat maakt het ook zo uitdagend: je wordt steeds beter dan je was, en je kunt je meten met anderen. Jongens vinden dat vaak aantrekkelijk, maar sommige meisjes ook.

Virtual Reality

Sommige spellen worden gespeeld met een Virtual Realitybril. Hiermee zit je in een heel andere wereld. VR is bijna niet te onderscheiden van de werkelijkheid. Dat is natuurlijk heel bijzonder, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen:

  • Je kunt duizelig of misselijk worden. Dit kan komen omdat de evenwichtsorganen iets anders ervaren dan wat de ogen zien.
  • Je kunt je bezeren of de omgeving beschadigen als je rond loopt of beweegt met een VR-bril op.

Blijf dus in de buurt als je kind de bril op heeft. Zo voorkom je dat je kind zichzelf bezeert of iets kapot maakt.

Gamen is experimenteren

Game-werelden zijn voor jongeren belangrijke experimenteerruimtes om te leren omgaan met gevoelens. Bijvoorbeeld:

  • angst bij gevaar;
  • walging bij moord;
  • feestvreugde bij overwinning;
  • of teleurstelling bij verlies.

Een beetje geweld kan er dus voor zorgen dat je leert omgaan met de gevoelens die dat bij je oproept. Uit onderzoek blijkt dat dat voor gezonde jongens dan ook geen enkel probleem is. Wat schieten of racen kan een manier zijn om te ontladen. Bij jongeren met een gezonde geestelijke ontwikkeling kan dat geen kwaad. Ook meisjes vinden dat soms leuk.

Kijken naar gamers

Via YouTube laten gamers aan elkaar zien hoe ze een game spelen. Ze publiceren filmpjes die ze zelf gemaakt hebben tijdens het gamen. Ook kun je via Twitch kijken naar andere gamers van over de hele wereld, terwijl ze aan het gamen zijn. Tieners kijken graag naar zulke ‘online streams’. In Nederland kijken pubers vooral Fortnite en League of Legends. Beide games hebben Pegi 12, maar er zijn natuurlijk ook games te zien die Pegi 16 hebben (niet geschikt onder de 16 jaar).

Tip: als je eens meekijkt, zie je meteen welke games jongeren op dit moment interessant vinden.

Voordelen van gamen

Je leest vaak over nadelen van gamen, maar er zijn ook voordelen. Zo blijkt dat licht gamen (een uur per dag) gewoon goed is voor kinderen en jongeren. Ze zitten lekkerder in hun vel, ze gedragen zich aangenamer tegenover anderen, en ze kunnen beter omgaan met problemen dan kinderen die helemaal niet gamen.

Bij jongeren die iets meer gamen, maar nog steeds matig (meer dan een uur, maar minder dan drie uur per dag), zijn de gevolgen niet positief, maar ook niet negatief. Pas als de speeltijd oploopt tot meer dan drie uur per dag gamen, ontstaan negatieve gevolgen: heel vaak alleen zijn, agressiever worden en slechte cijfers op school.

Gameverslaving?

Het spelen van games kan leiden tot verslaafd gedrag. Dit gebeurt bij online games eerder dan bij offline games, omdat je deel uitmaakt van een groep. De groepsdruk maakt het nog moeilijker om ermee te stoppen en bijvoorbeeld je huiswerk te gaan maken. Als het gamegedrag van je kind een echt probleem wordt, heb je misschien hulp nodig.

Voor alles over gamen, opvoeden en gezondheid, ga je naar gameninfo.nl.

Online gokken

Er bestaan veel games waarbij er gespeeld kan worden om echt geld. Bijvoorbeeld online pokeren of de gokkasten in het spel Counter-strike. Het probleem met gokken is dat het verslavend kan worden en dat kinderen er te veel geld aan uitgeven. Houd daarom goed in de gaten of je kind online geld uitgeeft. En zo ja, hoeveel. Online gokken is onder 18 jaar verboden in Nederland.

Tip: regels en grenzen stellen

Door regels te geven help je je kind bewuster om te gaan met media, ook met games. Dat kan problemen voorkomen. Praat wel met je kind over het soort games dat het leuk vindt. Als jij begrijpt wat er zo leuk aan de game is, wordt het gemakkelijker om samen regels af te spreken.

Filmpje: Fiona over pubers en gamen
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Gamet je puber heel veel? In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je hier mee om kunt gaan en waar je op kunt letten als je je zorgen maakt.