Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Online reclame

Op televisie, onderweg naar school en op het internet. Overal krijgt je kind te maken met reclame. Ook op social media en via YouTube wordt reclame gemaakt. Maar dan is het vaak verborgen reclame. Online reclame is vaak lastig te herkennen.

Online reclame herkennen

Kijk mee met je kind. Zo kun je de reclame die voorbij komt aanwijzen en vertellen waarom die producten in beeld komen. Zeg bijvoorbeeld: “Kijk, ze willen dat wij dat gaan kopen, en daarom laten ze zien hoe leuk of lekker het is.

Invloed van reclame

Pubers zijn gevoelig voor wat klasgenoten vinden. Als zij vertellen over wat ze hebben gezien of gegamed, dan wil jouw kind dat misschien ook. Op deze leeftijd zijn kinderen erg beïnvloedbaar door reclame. Je kind begrijpt al wel wat reclame is, maar ziet nog niet altijd óf iets reclame is of niet. Reclame op websites is moeilijker te herkennen dan op tv. Reclame in games is vaak nog moeilijker te herkennen.

Reclame in vlogs

Als je kind naar vlogs kijkt, dan krijgt het veel reclame te zien. Maar je kind heeft niet altijd door dat het om reclame gaat. Sommige kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Daarom is het goed om dit in de gaten te houden. Leer je kind om reclame te herkennen in vlogs. Vaak is het reclame voor eten, snacks, sieraden en make-up. Let er op dat de vlogs geen invloed hebben op het eetgedrag van je kind. Sommige kinderen worden er ook erg materialistisch van. Ze willen alles wat er in de vlogs voorbij komt, zelf ook hebben. Praat met je kind over omgaan met keuzes.