Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Foto's van je kind op school

Soms is het leuk dat de school, sportclub of vereniging foto’s of filmpjes maakt van je kind. Maar als je kind herkenbaar op hun website of Facebook-pagina staat, ben je daar misschien niet blij mee. Er zijn duidelijke regels over wat scholen wel en niet mogen doen.

Jouw toestemming voor het plaatsen van een foto

Een school, sportclub of andere organisatie mag niet zomaar een foto of filmpje openbaar maken waarop jouw kind te zien is. Ook niet op de eigen website of Facebook. Ze moeten je daarvoor eerst duidelijk om toestemming vragen. En voor elk specifiek doel opnieuw. Ze moeten ook duidelijk zijn over wat ze met de beelden gaan doen.

Die toestemming moet jij duidelijk geven. De school mag dus geen e-mail sturen waarin staat dat wanneer je niet reageert je daarmee toestemming geeft. De school mag ook niet zeggen dat je kind niet mag meedoen als er geen foto’s gemaakt mogen worden.

Vanaf 16 jaar moet je kind zelf toestemming geven voor het gebruik van zijn of haar foto’s.

Je mag je toestemming altijd intrekken

Als je spijt krijgt, mag je altijd nog zeggen dat je niet meer wilt dat ze een foto of filmpje gebruiken. Ze moeten die dan verwijderen. Ze mogen ze niet opnieuw gebruiken voor iets anders.

Beveiliging van een foto of filmpje

De school, sportclub of organisatie die met jouw toestemming een foto of filmpje van jouw kind maakt moet dit goed beschermen. Ze moeten ervoor zorgen dat het niet door iedereen bekeken kan worden. Ook moeten anderen de foto’s niet zomaar van de site kunnen halen.

Wat als de school zich niet aan de regels houdt?

Als de school een foto van je kind gebruikt zonder dat je dat wilt, vraag dan of ze die foto verwijderen. Als ze dat niet doen, kun je naar Sidn.nl gaan. Als het om een foto gaat waarop je kind bijna of helemaal bloot is, kun je naar Helpwanted.nl.

Tip

Geef alleen toestemming voor publicatie van foto’s of video’s op een veilige site. In het site-adres staat dan https:// en niet http://. Ook staat er een groen slotje bovenaan de pagina.

Filmpje: Fiona over foto's op internet
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Foto's delen van je kind op social media kan leuk zijn, maar er zitten ook risico's aan. Fiona vertelt je er meer over en geeft tips wat je als ouder wel en beter niet online kan zetten.