Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Huiselijk geweld

Sommige ouders hebben ruzies die uit de hand lopen en overgaan in schreeuwen, dreigen en slaan. Zij kunnen hun eigen problemen niet aan en reageren hun spanningen af op elkaar. Kinderen lijden heel erg onder geweld tussen hun ouders.

Kinderen krijgen veel van ruzies mee

Als ouders veel ruzie hebben, krijgen kinderen daar altijd meer van mee dan je denkt. Ze voelen de stress en spanningen van de ruzies en het geweld tussen hun ouders. Daar hebben ze last van. Zelfs al waren ze er zelf niet bij. Daarom is het heel belangrijk dat het stopt.

Het beeldverhaal op Pharos.nl kan je helpen om als ouder beter om te gaan met stress.

Schuldgevoelens van het kind

Veel kinderen denken dat zij de reden zijn waarom hun ouders ruzie hebben. Een ouder kind kan zich schuldig gaan voelen. Maar het is nooit de schuld van je kind. Probeer dit duidelijk tegen je kind te zeggen en vooral ook te laten merken, zonder dat je je kind bij de ruzies betrekt.

Kinderen sluiten zich soms op in hun eigen wereld. Of ze willen niet thuis zijn en blijven liever bij familie of vrienden.

Zorg voor veiligheid: kies voor je kind

Als je jouw kind geen veilig thuis kunt bieden, is het goed om hulp te zoeken. Kies voor je kind! Zoek hulp, want geweld gaat nooit vanzelf over.

Praat over huiselijk geweld

Praat erover met je huisarts of met iemand die je vertrouwt: je eigen ouders, je broer, zus, een goede vriendin of de buurvrouw. Of zoek contact met Veilig Thuis: 0800-2000.