Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Botbreuken

Bij een val, bijvoorbeeld van de trap, de fiets of een skateboard kan je kind een kneuzing, verstuiking of zelfs een botbreuk oplopen.

Een botbreuk herkennen

Als je kind iets gebroken heeft, kun je dit op verschillende manieren herkennen:

  • De stand van het gebroken lichaamsdeel kan anders dan normaal zijn en er kunnen zelfs stukken bot uit de huid steken.
  • Je kind heeft veel pijn en het lichaamsdeel is dik geworden.
  • Soms is er weinig te zien, maar kan je kind bijvoorbeeld niet meer op het been staan van de pijn.

Denk je dat je kind iets gebroken heeft? Probeer je het lichaamsdeel zo min mogelijk te bewegen en ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis.

Blijf bij je kind

Laat je kind niet alleen en zorg dat het warm blijft. De pijn en bijvoorbeeld de kou kunnen ervoor zorgen dat je kind flauwvalt of in een shock raakt.

EHBO-cursus

Om goed te handelen bij een botbreuk, kun je een EHBO-cursus volgen die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging. Download de gratis EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.