Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Kneuzingen

Bij een val van bijvoorbeeld de trap, de fiets of een skateboard kan je kind een kneuzing of verstuiking oplopen.

Kernmerken van een kneuzing

Een kneuzing (aan bijvoorbeeld de enkel) herken je aan:

  • een zwelling (die ook later kan optreden);
  • pijn;
  • mogelijk bloeduitstortingen (blauwe verkleuring van de huid).

Verzorgen van een kneuzing

Probeer het gekneusde lichaamsdeel altijd te ondersteunen. Een kneuzing verzorg je het best door de plek minimaal 10 en maximaal 20 minuten te koelen onder lauw, zachtstromend water, of met ijs of een ijszak (cold pack). Houd het ijs niet rechtstreeks tegen de huid. Wikkel het ijs of de ijszak bijvoorbeeld in een schone theedoek.

Ga met je kind naar de huisarts wanneer de pijn niet minder wordt of de zwelling blijft toenemen.

Verzorgen van een verstuiking

Een verstuiking is een overbelasting van de gewrichtsbanden. Een verstuiking verzorg je hetzelfde als een kneuzing. Lees op Thuisarts.nl meer informatie over verstuikingen.

EHBO-cursus

Om goed te handelen bij een kneuzing of een verstuiking, kun je een speciale cursus eerste hulp voor kinderen volgen. Deze cursus wordt gegeven door de EHBO-vereniging. Download de gratis EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.