Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Huisdieren

Over het algemeen hebben huisdieren een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen, maar huisdieren kunnen ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Voorkomen van ongelukken met huisdieren

  • Probeer je kind te leren dat het niet zomaar vreemde dieren kan aaien.
  • Leg kinderen uit dat ze dieren niet mogen plagen of boos maken.
  • Leg uit dat je een dier dat eet of slaapt het best met rust kunt laten. Vooral honden zijn erg territoriaal en kunnen agressief reageren als je ze stoort tijdens het eten of slapen.
  • Laat je kind de hond niet omhelzen.
  • Laat je kind geen trek- of stoeispelletjes doen met de hond.
  • Je kind mag niet op of onder de hond liggen.
  • Voor honden kan een gehoorzaamheidscursus heel nuttig zijn. De hond leert er zijn plaats in het gezin en dat zorgt waarschijnlijk voor minder risico.
  • Laat jonge kinderen niet alleen met een hond of kat, al is het huisdier nog zo lief en betrouwbaar. Als een dier zich bedreigd voelt door een onverwachte beweging of actie van je kind, weet je nooit zeker wat het doet.

Bijten en krabben

Honden, katten en andere huisdieren kunnen uit enthousiasme of angst je kind bijten of krabben. Een hond is een roedeldier en zal je kind als onderdeel van zijn roedel zien. Het dier lijkt trouw en zorgzaam naar je kind toe en duldt misschien best veel van een ondernemende peuter. Toch moet je blijven opletten, want als de hond er genoeg van heeft, kan hij je kind bijten. Hondenbeten kunnen levensbedreigend zijn!

Soms veroorzaakt een beet of krabwond een infectie. Spoel de plek het liefst meteen uit met zeep en water. Raadpleeg bij ernstige beet- en krabwonden de huisarts.

Vlooienbanden en kattenbakkorrels

Vlooienbanden en sommige kattenbakkorrels zijn giftig. Probeer deze producten dus zo ver mogelijk bij je kind vandaan te houden. Heeft je kind bijvoorbeeld gelikt aan de vlooienband van je hond of kat, bel dan meteen 112.

Allergie

Je kind kan allergisch zijn voor honden- of kattenharen. Soms is zo’n allergie zo hevig dat het zeker het overwegen waard is om de hond of kat weg te doen.

Vogels

Van sommige vogels die in huis gehouden worden, is bekend dat ze ziekten kunnen overdragen. Overleg hierover met een dierenarts.