Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Glutenintolerantie

Als je kind een glutenintolerantie heeft, kan het niet tegen producten die gluten bevatten. Het kan dan allerlei gezondheidsproblemen of darmklachten krijgen.

Producten met gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Haver is van nature glutenvrij maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart.

Verder zit het ook in producten waar je het niet direct van verwacht. Bijvoorbeeld in soepen, sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten, cornflakes, vleeswaren, worstsoorten, drop, ketchup, bouillonblokjes en kant- en klaarmaaltijden.

Gevolgen

Bij mensen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Deze werkt hierdoor minder goed, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Behalve darmklachten kan je kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

  • chronische diarree;
  • verstopping;
  • groeistoornissen;
  • humeurigheid;
  • vermoeidheid;
  • aften in de mond;
  • chronische bloedarmoede.

Wat kun je doen?

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Als dit zo is, zal de huisarts doorverwijzen naar de kinderarts. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het belangrijk om gluten te blijven eten.

Glutenvrij dieet

De enige behandeling bij coeliakie is een glutenvrij dieet dat levenslang gevolgd moet worden. Je kunt er helaas niet overheen groeien.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat en geeft praktische adviezen.
  • Vertel op school en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over glutenintolerantie.