Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

IJzertekort

Je kind ziet bleek, is snel moe en tijdens het sporten snel buiten adem. Het kan zijn dat je kind een ijzertekort heeft.

Bloedarmoede door ijzertekort

IJzer is belangrijk voor het lichaam. Een ijzertekort heeft bloedarmoede tot gevolg. Dit betekent dat zuurstof niet goed door het lichaam getransporteerd wordt naar alle organen.

IJzertekort voorkomen

Zorg dat je kind voldoende voedingsmiddelen eet waar ijzer in zit. IJzer zit in vlees. Vooral rund- en lamsvlees bevatten veel ijzer. IJzer zit ook in volkorenbrood, volkorenpasta en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen.

Geef bij elke maaltijd groenten of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C. Dan neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten. Bijvoorbeeld ei, tahoe, peulvruchten of een kant-en-klare vleesvervanger.

Is er meer hulp nodig?

Als je kind bleek en moe blijft, adviseer hem/haar dan om naar de huisarts te gaan. Met behulp van een bloedtest kan gekeken worden, of je kind bloedarmoede heeft en wat er nodig is.