Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Extra vitamines

In onze voeding zitten in principe alle vitamines en mineralen die we nodig hebben. Wanneer je je kind gezond en gevarieerd laat eten, krijgt het de meeste vitamines voldoende binnen.

Kinderen groeien vaak in korte tijd een behoorlijk stuk, vooral in de puberteit. Ze eten in die tijd ook meer dan je gewend bent. Soms is het lastig om kinderen gevarieerd of regelmatig te laten eten. Heb je het gevoel dat je kind een langere periode echt onvoldoende binnenkrijgt, dan kun je overwegen om een multivitaminepreparaat te geven. Deze kun je gewoon kopen bij de drogist of apotheek.

Extra vitamine D

Soms is het goed om je kind extra vitamine D te geven. Vitamine D zorgt voor de opbouw van de botten. Zonlicht is de voornaamste bron van vitamine D. Je kunt je kind 10 microgram extra vitamine D geven als het

  • weinig buiten komt. Als je kind elke dag een kwartier tot een half uur buiten is tussen 11:00 en 15:00 uur, dan krijgt het genoeg vitamine D. Zorg er dan wel voor dat het hoofd en de handen van je kind onbedekt in de zon zijn.
  • een donkere huidskleur heeft.

Vitamine D is te koop bij de drogist en apotheek.

Kijk voor meer informatie over vitamine D op Thuisarts.nl.