Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Verzekeringen

Verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten: reisverzekeringen, een glasverzekering, een verzekering voor je huisdier, noem maar op. Welke verzekeringen je afsluit, hangt af van je persoonlijke situatie, de risico’s die je loopt en het nut van de verzekering, maar er zijn ook verplichte verzekeringen.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. De zorgverzekering verzekert je tegen ziektekosten, zoals kosten voor een ziekenhuisopname, huisartsbezoek en medicijngebruik. Mensen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming aanvragen in de kosten voor de zorgverzekering: de zorgtoeslag.

Aanvullende verzekering

Naast het verplichte basispakket kun je kiezen voor een aanvullende verzekering met een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of logopedie. De inhoud en premie van zo’n verzekering kan sterk verschillen per verzekeraar.

WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) particulieren

Een WA-verzekering verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Ongelukjes zitten tenslotte in een klein hoekje. Ook jongeren kunnen onbedoeld dingen kapot maken of schade toebrengen. Er kan eens een ruit of een dure vaas sneuvelen bij een potje voetbal. Soms kunnen de kosten om de schade te dekken hoog oplopen en daarom is het aan te raden om voor jezelf en je kinderen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kinderen tot 27 jaar zijn, onder voorwaarden, meeverzekerd.

Verzekering voor de scooter of auto

Jongeren die een scooter of een auto hebben, zijn verplicht daar een verzekering voor af te sluiten.

Meer informatie

Kijk op Nibud.nl wat de belangrijkste verzekeringen zijn en op Zorgverzekeringslijn.nl voor informatie en advies over de zorgverzekering.