Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Uitkering

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen inkomen en onderhoud, maar in sommige gevallen lukt het niet om in het eigen onderhoud te voorzien.

Participatiewet

Wanneer je zoon of dochter geen werk heeft en geen opleiding volgt, kan hij of zij hulp krijgen van de gemeente bij het vinden van een baan of opleiding. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Wajong-uitkering

Vanaf 1 januari 2015 hebben alleen jongeren (vanaf 18 jaar) die nooit meer kunnen werken recht op een Wajong-uitkering. Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. UWV beoordeelt of je kind voor de uitkering in aanmerking komt.

Jonge, alleenstaande moeders

Voor jonge, alleenstaande moeders wordt gekeken naar de situatie. Bij een aanbod voor leren of werken kunnen zij een vergoeding voor de kosten van kinderopvang krijgen. Als de jonge moeder zelf voor haar kind zorgt, kan zij misschien niet werken of een opleiding volgen. In dat geval kan ze een uitkering krijgen totdat haar kind 5 jaar is.

Studiefinanciering

Als jongeren studiefinanciering ontvangen, kunnen ze daarnaast geen uitkering aanvragen.