Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is er om je te verzekeren tegen ziektekosten. Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit ligt vast in de Zorgverzekeringswet.

Zorgtoeslag is er om mensen tegemoet te komen in de kosten van de ziektekostenverzekering.

Hoeveel zorgtoeslag kan je kind krijgen?

De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van het inkomen. Dus hoe minder je kind verdient, hoe meer zorgtoeslag hij of zij kan krijgen. Studiefinanciering wordt niet meegerekend als inkomen.

Je kind kan het beste zelf een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.

Gaat je kind meer verdienen? Geef dit dan op tijd door!

Als het inkomen van je kind verandert, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst.

Na afloop van het kalenderjaar is er een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen van je kind. Het kan zijn dat je kind dan geld terugkrijgt of juist terug moet betalen. Houd daar dus rekening mee.

Tips voor zorgtoeslag

  • Betaal jij de zorgverzekering voor je kind? Dan kunnen jullie ook afspreken dat jij de toeslag krijgt. De toeslag is immers bedoeld als tegemoetkoming in deze kosten.
  • Zet het geld apart, of eventueel op een aparte rekening. Als je kind aan het eind van het jaar toch (een deel van de) zorgtoeslag terug moet betalen, is het geld meteen beschikbaar.