Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Huurtoeslag

Als je een zelfstandige woonruimte huurt, kun je huurtoeslag aanvragen, Afhankelijk van de huur, je inkomen en je vermogen ontvang je dan maandelijks een bijdrage om de huur te kunnen betalen.

Voorwaarden voor huurtoeslag

Om huurtoeslag aan te kunnen vragen, moet je kind aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een zelfstandige woonruimte huren.
  • Op dat woonadres ingeschreven staan bij de gemeente.
  • De Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen.

Wat is een zelfstandige woonruimte?

Een zelfstandige woonruimte heeft onder meer een eigen ingang. Een studentenkamer wordt meestal niet gezien als zelfstandige woonruimte en geeft dus geen recht op huurtoeslag. Op Belastingdienst.nl lees je wanneer iemand in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag kan je kind aanvragen via de Belastingdienst. Dit kan digitaal, maar ook met een formulier via de post.

Gaat je kind meer verdienen? Geef dit dan op tijd door!

Zodra het inkomen van je kind verandert, moet hij of zij dit meteen doorgeven aan de Belastingdienst. De huurtoeslag kan dan worden aangepast.

Na afloop van het kalenderjaar komt er namelijk een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen. Het kan zijn dat je kind dan geld terugkrijgt of juist geld moet terugbetalen. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.