Basisschoolkind
Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?
Sparen
Wie spaart, die heeft wat. Het is belangrijk dat je kind dat al vroeg leert. Je kind heeft daar later profijt van. Je kunt ook zelf voor je kind sparen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een computer, autorijlessen of voor studiekosten.
Leren sparen
Voor grote uitgaven zal je kind later ook moeten plannen. Sparen vergt soms wat discipline, omdat kinderen het misschien leuker vinden om hun zakgeld uit te geven. Vanaf ongeveer 8 jaar kunnen kinderen begrijpen dat ze duurdere dingen kunnen kopen na een paar weken sparen. Een paar tips:
- Gebruik de wensen van je kind als aanleiding om geld te leren sparen.
- Geef je kind een leuke spaarpot.
- Kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit.
- Je kunt afspreken dat je kind elke week een deel van het zakgeld spaart.
- Als de spaarpot vol zit, kun je het geld op de spaarrekening zetten.
Sparen voor je kind
Sommige (groot)ouders openen na de geboorte van een kind een spaarrekening. Je kunt zelf geld storten (bijvoorbeeld het bedrag dat je ontvangt aan kinderbijslag) en beheren op de spaarrekening. Staat de spaarrekening op naam van je kind, dan kan je je kind op de achttiende verjaardag het beheer over het spaargeld geven.
Hoe wil je sparen?
Bij de bank kun je navragen welke soorten spaarrekeningen er zijn. Houd natuurlijk rekening met je inkomen en hoeveel je zou willen sparen voor je kind. Bedenk ook of je tussentijds over het geld wilt kunnen beschikken en of je maandelijks een vast bedrag wilt sparen. Realiseer je dat je dan voor langere tijd een spaarverplichting aangaat. De kans is groot dat je in die periode meer gaat verdienen, maar het kan ook zijn dat je juist minder inkomsten hebt.
Vraag van tevoren of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of beëindigen in het geval van scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van (een van) de ouders.
Geld schenken
Het is ook mogelijk om je kind belastingvrij geld te schenken. Dit geld kan natuurlijk op de spaarrekening komen te staan. Denk er wel aan dat je het spaargeld van je minderjarige kind moet melden bij de Belastingdienst. Kijk op Belastingdienst.nl voor meer informatie.
Kijk ook eens bij:
- Nibud.nl – informatie over geld sparen voor je kind
- Nibud.nl – informatie over schenken en erven
- Nibud.nl – Geldplan Studie (klein)kinderen