Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Ruzie

Je wilt graag dat je kind leert samen te spelen, problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Dat kun je aanmoedigen door naar de kinderen toe te gaan en ze een compliment te geven als ze leuk met elkaar spelen.

Het is goed om kinderen te laten merken dat je het waardeert als ze fijn met elkaar spelen. Dan geef je ze aandacht voor positief gedrag, in plaats van ze alleen aandacht te geven bij negatief gedrag zoals ruzie. Dat betekent overigens niet dat ruzie maken niet mag of niet goed is.

Ruzie is een leerschool

Ruzie hoort erbij en leert je kind om met conflicten om te gaan en ze zelf op te lossen. Het is een manier voor kinderen om te oefenen hoe ze moeten omgaan met situaties waar ze later ook mee te maken krijgen. Daarom is het goed dat je kind nu leert om ruzies op een goede manier door te komen en ze niet uit de weg te gaan. Je kunt vanaf een afstand toekijken of de kinderen er zelf uitkomen. Het mag natuurlijk niet uit de hand lopen.

Wat kun je doen?

Loopt de ruzie uit de hand, dan kun je het volgende doen.

  • Benoem wat je ziet en wat de gevolgen zijn: ‘Ik zie dat Ben slaat en dat Joris huilt. Slaan mag niet, dat doet zeer.’
  • Benoem wat er aan de hand is, als je dat kunt zien: ‘Jullie willen allebei op de computer.’ Je kunt er ook naar vragen zonder een uitgebreide discussie toe te staan.
  • Vraag de kinderen hoe het opgelost kan worden. Lukt dat niet, dan help je ze.
  • Geef de kinderen een compliment als het ze daarna lukt om zonder ruzie verder te gaan.

Ruzie met je kind

Als kinderen 10 of 11 jaar oud zijn, gaan ze soms al regelmatig het conflict aan. Ze willen hun eigen leven gaan leiden en zich niet meer houden aan regels die ze zelf niet bedacht hebben.

  • Het is beter om niet in de valkuil van boos worden te vallen, ook al is dat misschien je eerste reactie.
  • Je kunt beter even afstand nemen, dat ook zeggen en er later op terugkomen als jij en je kind weer rustig zijn geworden.
  • Ook goed om te weten is dat je kind ook op deze leeftijd echt nog grenzen nodig heeft.