Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Delen

Heel jonge kinderen zijn er erg op gebrand om hun eigen bezittingen veilig te stellen. Hun gevoel van ‘eigendom’ is op die leeftijd sterk aanwezig. Kinderen kunnen pas goed delen als ze een jaar of 7 zijn.

Weggeven

Als ze wat ouder zijn, beginnen kinderen het leuk te vinden om dingen weg te geven. Geven is een vorm van contact leggen met anderen. Dat schiet dan soms weer door naar van alles weggeven zonder dat ze de waarde van hun speelgoed kunnen inschatten. Daarbij moet je dus soms wat sturing geven.

Leren delen

Bij oudere schoolkinderen is kunnen delen belangrijk in vriendschappen. Voor het zevende levensjaar kun je je kind helpen om te leren delen.

  • Je kunt uitleggen dat samen spelen ook betekent dat je het speelgoed samen deelt.
  • Als je kind het moeilijk vindt om te delen, is het niet verstandig om het te dwingen toch spullen te delen. Vaak komen kinderen zelf wel tot een compromis. Je kunt ze daar natuurlijk mee helpen door een voorstel te doen.
  • Het is goed om erop te letten dat het speelgoed dat je kind met moeite deelt, wel af en toe ook even door je kind gebruikt mag worden.
  • Samen spelletjes doen waarbij je om de beurt iets moet doen, helpt je kind ook om te leren delen.
  • Als je kind het nog te moeilijk vindt om te delen, leg dan voor het bezoek komt zijn of haar lievelingsspeelgoed weg. Maak afspraken met je kind over waar andere kinderen wel of niet mee mogen spelen.