Basisschoolkind
Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?
Negeren
Wil je positief omgaan met je kind, kijk dan steeds naar wat goed gaat en denk vooruit om problemen te voorkomen.
Grenzen stellen
Stel duidelijke grenzen, zodat je kind weet wat je verwacht. Houdt je kind zich niet aan de grenzen, dan is het verstandig daar iets aan te doen. Soms is negeren een verstandige oplossing.
Geen aandacht is soms beter
Negeren kun je doen bij kleine overtredingen, zoals zeuren, protesteren, met een rare stem praten of schuttingtaal gebruiken.
- Je schenkt je kind dan bewust geen aandacht, kijkt het niet aan en loopt even weg.
- Je blijft rustig en reageert bewust niet, totdat het gedrag stopt.
- Geef een pluim als je kind ophoudt met het vervelende gedrag.
Reageer je wel op dit soort vervelend gedrag van je kind, dan beloon je het gedrag juist door er (negatieve) aandacht aan te geven. Je kind blijft bijvoorbeeld maar vragen stellen, als jij al welterusten hebt gezegd. Het is dan het beste om de vragen te negeren en gedecideerd de deur achter je dicht te trekken. Probeer negeren vol te houden zolang het vervelende gedrag duurt. Voel je niet schuldig: je negeert niet je kind maar het gedrag.
Kortom, negeren doe je zo
- Reageer niet op wat je kind zegt of doet.
- Kijk je kind niet aan en zeg niets tegen je kind.
- Houd vol zolang het gedrag duurt.
- Geef positieve aandacht zodra het gedrag is gestopt.
- Bij gevaarlijk gedrag en ongewenst gedrag dat je echt niet aanvaardbaar vindt, grijp je wel direct in.
Wissewasjes
Als je kind straks gaat puberen, kun je regelmatig in een conflict met je kind belanden om ongewenste gedragingen. Je zult daarom nu al goed moeten bedenken welke regels je echt belangrijk vindt en welke grenzen je hanteert. Niet van elk wissewasje een enorm conflict maken is natuurlijk beter. Dus blijf hameren op de dingen die je echt belangrijk vindt en maak dat ook duidelijk, zodat je kind weet waar het aan toe is, ook als het straks de puberteit in gaat.