Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Naar volwassenheid

Jongvolwassenen groeien toe naar zelfstandigheid. Ze zijn met zichzelf bezig en gaan door met ontdekken wie ze zijn; de ontwikkeling van hun eigen identiteit gaat nog door. Jongeren kijken soms nog kritisch naar zichzelf: wat kan ik, hoe zie ik eruit? Toch zijn ze nu minder onzeker en kwetsbaar dan in de puberteit.

Losmaken van de ouders

Jongvolwassenen gaan zich losmaken van hun ouders.

  • Ze willen zelf beslissingen nemen.
  • Ze willen experimenteren en hebben daarvoor meer vrijheid nodig.
  • Ze kunnen soms nog moeilijk begrijpen dat hun ouders wel eens ongerust zijn.
  • Soms kiezen ze een andere volwassene als ‘praatpaal’.

Ze krijgen hechtere vriendschappen en de invloed van hun vriendenkring wordt groter dan die van hun ouders. Ze worden zelfstandig, gaan misschien studeren en op kamers wonen of ze gaan werken.

Begeleiden naar volwassenheid

Het is belangrijk om je kind aan te moedigen om zich onafhankelijk te gedragen en zelf initiatieven te nemen. Moedig je kind bijvoorbeeld aan om op zichzelf te gaan wonen.