Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Vruchtbaarheid

Als een meisje voor het eerst menstrueert, betekent dit dat ze zwanger kan raken. Als een jongen zijn eerste zaadlozing heeft gehad, betekent dit dat hij een meisje zwanger kan maken. Met andere woorden: je kind is vruchtbaar.

Vruchtbaarheid bij jongens

Vanaf de puberteit begint een jongen zaadcellen aan te maken. Dagelijks worden er miljoenen zaadcellen aangemaakt in de zaadballen.

  • De vruchtbaarheid van een jongen hangt samen met de hoeveelheid zaadcellen die hij aanmaakt en hoe beweeglijk die zijn.
  • Na zijn eerste zaadlozing kan een jongen een meisje zwanger maken.
  • De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar.
  • Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.

Vruchtbaarheid bij meisjes

De ontwikkeling van de vruchtbaarheid van een meisje begint al als ze nog in de baarmoeder zit. Voordat ze geboren wordt, is haar hele voorraad eicellen al aangemaakt.

  • Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken.
  • De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar.
  • Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.