Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het kan gekarteld zijn of geribbeld, en stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje. Een maagd is iemand die nog nooit seks met iemand anders heeft gehad.

Bloeden

Bij seksuele gemeenschap kan een meisje een beetje bloeden, maar dat hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer te gebeuren. Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.

Als maagd het huwelijk in

In sommige samenlevingen is maagdelijkheid heel belangrijk. Een meisje moet daar als maagd trouwen. Het bloeden tijdens de eerste gemeenschap als gevolg van het scheuren van het maagdenvlies, ziet men daar als bewijs voor haar maagdelijkheid. Dit klopt niet. Het maagdenvlies en maagdelijkheid hebben eigenlijk niks met elkaar te maken.

Soms gebeurt het dat een meisje geen maagd meer is als ze wil trouwen. Het komt voor dat haar familie dan niets meer met haar te maken wil hebben. Vroeger was het ook in Nederland de norm dat een meisje geen seks mocht hebben voor ze trouwde. Tegenwoordig vinden de meeste mensen seks voor het huwelijk niet erg.

De eerste keer

Bij de eerste keer zijn jongeren vaak niet ontspannen en wat onhandig. Dan is de kans dat het meisje bloedt wel groter. Als ze ontspannen is en haar lichaam er klaar voor is (dan heeft ze een vochtige vagina), bloedt ze meestal niet. Een vrouw kan bij een tweede of volgende keer ook bloeden, bijvoorbeeld als ze gespannen of angstig is, als haar vagina niet vochtig genoeg is, als het randje wat stug is, of als haar sekspartner te ruw is of geen geduld heeft.

Meer informatie

Informatie over seksualiteit, maagdelijkheid, maagdenvlies en maagdenvliesherstel is onder andere te lezen op de website Sense.info. Voor advies kun je samen met je dochter ook terecht bij de GGD. Artsen en andere hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht: zij zullen niets aan derden vertellen.