Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Homo-ouders

Als je een relatie hebt met iemand van hetzelfde geslacht vraag je je misschien af wat dit voor invloed heeft op je kind.

Ontwikkeling kinderen van homoseksuele ouders

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders zich hetzelfde ontwikkelen als kinderen die met een vader en een moeder opgroeien. Ze doen het even goed op school en hebben niet meer kans op problemen dan andere kinderen.

Ook blijkt dat relaties met leeftijdsgenoten en de eigenwaarde van je kind hetzelfde ontwikkelen als dat van andere kinderen.

Kind van homo-ouders

Toch heeft je kind een andere gezinssituatie dan andere kinderen. Doordat het gewend is om twee vaders of twee moeders te hebben, heeft je kind minder vaak vooroordelen over anderen. Het kijkt minder snel neer op iemand die anders is.

Ook maken kinderen van homo-ouders zich minder snel zorgen over de eigen geaardheid. Als zij verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, zijn ze daar minder angstig en negatief over dan andere kinderen. Kinderen van homo-ouders hebben overigens geen grotere kans om verliefd te worden op iemand van hetzelfde geslacht, zo blijkt uit onderzoek.

Praten met je kind

Ongeveer de helft van de kinderen krijgt te maken met vooroordelen van anderen. Dit leidt niet altijd tot pesten, maar het maakt ze daar wel kwetsbaar voor. Je kunt ze helpen door de weerbaarheid te vergroten. Praat met je kind. Laat het weten dat het altijd bij je terecht kan met vragen en problemen.

Door je kind al op jonge leeftijd mee te geven dat er ook andere gezinsvormen bestaan dan het traditionele gezin met één moeder en één vader, kun je vooroordelen en uitsluiting helpen voorkomen. Je leest hier meer over op NJI.nl.