Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Peetouders

Sommige ouders vragen iemand als peetoom of peettante, bijvoorbeeld hun zus, broer of vriend(in). Wat zijn peetouders precies en wat kun je ervan verwachten?

Oorsprong peetouder

Oorspronkelijk waren peetouders de ‘getuigen’ bij de (katholieke) doop van een kind. Zij moesten ’toezien op de gelovige opvoeding’ van het kind. Vaak waren dit een oom of een tante van het kind.

Betrokken bij het kind

Inmiddels hebben peetouders die officiële rol vaak niet meer. Sommige ouders vinden het fijn om vrienden of familieleden bij hun kind te betrekken door ze als peetouder te vragen. Dan heeft het een symbolische functie. Wat peetouders precies voor en met het kind doen, vullen ouders en peetouders zelf in.

Peetouder is geen voogd

Sommige mensen denken dat de peetouders ook voor het kind gaan zorgen als de ouders overlijden. Dit staat eigenlijk los van elkaar. Als ouders allebei overlijden, wijst de rechter iemand aan die voor het kind gaat zorgen. Ouders kunnen bij de notaris of online via Rechtspraak.nl een voogd aanwijzen. Dit kunnen dezelfde mensen zijn als de peetouders, maar dat hoeft niet.