Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Adoptieouders

Het opvoeden van een adoptiekind vraagt speciale aandacht en soms ook een speciale aanpak. Adoptiekinderen maken vaak veel mee voordat ze worden geadopteerd. Zelfs als ze nog baby zijn, nemen ze die ervaringen mee. Het kan een tijd duren voordat jullie aan elkaar gewend zijn en een band met elkaar hebben opgebouwd. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen en bestaat er goede hulp.

Wennen aan de nieuwe omgeving

Als ouder heb je vaak een lange juridische en emotionele weg achter de rug en lang moeten wachten voordat je adoptiekind eindelijk bij je komt wonen. Je hebt je goed voorbereid en bent vol goede voornemens en verwachtingen. Het is goed om steeds jezelf te herinneren dat het voor je kind een heel ingrijpende gebeurtenis is om nieuwe ouders te krijgen.

Voor je adoptiekind heeft de overgang naar een andere cultuur, een nieuwe omgeving en gezinssituatie gevolgen voor het gevoel van veiligheid. Je adoptiekind kan klampend (aanhankelijk) gedrag vertonen, angstig, heel verdrietig, heel druk of juist heel stil zijn. Soms kun je het gevoel hebben dat je kind jou afwijst.

Als het kind uit een kindertehuis komt, houdt het soms het overlevingsgedrag, dat het daar gewend was, nog vast. Het kind hangt de clown uit, wil steeds haantje de voorste zijn of sluit zich juist helemaal af voor zijn omgeving. Gelukkig is juist in de eerste jaren na aankomst nog heel veel te herstellen.

Hulp en ondersteuning

Soms is het lastig om het gedrag van je kind te begrijpen en vraag je je misschien af hoe je je kind het beste helpt. Want niet alle adviezen werken even goed bij adoptiekinderen. Het opvoeden vraagt soms een speciale aanpak, die voor jou tegennatuurlijk of zelfs pijnlijk kan voelen. Het kan zijn dat je kind bijvoorbeeld liever met rust gelaten wil worden of niet op schoot een boekje wil lezen. Je kunt te maken krijgen met ingewikkelde gevoelens van onmacht, want jij wilt zo graag een goede ouder zijn. Ook als je denkt dat je kind goed aan jullie gehecht is geraakt, kunnen er bijvoorbeeld in de puberteit opeens gedragsproblemen ontstaan.

Vraag op tijd hulp. Daar hebben ouders en kinderen voordeel van. Bij de Stichting Adoptievoorzieningen kun je terecht met al je vragen over de opvoeding of ontwikkeling van je adoptiekind. Zij weten veel over adoptie en hebben jarenlange ervaring met het helpen en begeleiden van adoptiegezinnen. Bel 030-2330340 (keuze 3).