Zwanger
Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?
Zelf opvoeden
Je was helemaal niet van plan om zwanger te raken, maar nu ben je toch in verwachting. Na de eerste schrik begin je nu misschien aan het idee te wennen.
Begeleiding bij het opvoeden
Als je ervoor kiest om je kind geboren te laten worden en zelf op te voeden, hoef je er niet alleen voor te staan bij de opvoeding van je kind. Er zijn diverse instellingen die je kunnen begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan de Jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook je huisarts, vrienden, buren of ouders om steun vragen.
Ben je nog jong? Kijk dan ook eens op Fiom.nl.
Naar de verloskundige
Nu je zwanger bent, is het belangrijk om snel een afspraak te maken bij een verloskundige. De verloskundige begeleidt je gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de kraamtijd. De verloskundige kan je ook veel informatie geven over het krijgen van een baby.
Praktische informatie
Door je zwangerschap moet je nu ineens van alles gaan regelen. Je hebt bijvoorbeeld allerlei spullen nodig voor de baby. Je hebt vast ook vragen over geldzaken en kinderopvang, of over hoe je zelf naar school kunt blijven gaan of kunt blijven werken. Denk ook alvast eens na over een zwangerschapscursus.
Binnen twee dagen na de geboorte moet je je kind aangeven in de gemeente waar het geboren is. Als je niet getrouwd bent, heeft de vader de mogelijkheid om het kind te erkennen.