Zwanger
Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?
Pleegplaatsing
Als je ongewenst zwanger bent en je bent niet in staat om je kind zelf op te voeden, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Als je geen afstand wilt doen van je kind, kun je overwegen om het in een pleeggezin te laten plaatsen.
Pleegzorg is tijdelijk
Pleegzorg is in principe tijdelijk. Het doel is om kinderen later terug te plaatsen bij de ouders. Je kind kan enkele dagen of voor een langere periode in het pleeggezin blijven. Ondertussen kun je contact blijven houden met je kind.
Netwerkpleeggezin: bij familie of bekenden
Het pleeggezin kan ook een gezin zijn dat je al kent en waar je goed contact mee hebt. Dat kunnen familieleden en bekenden zijn. Dat noemen we een ‘netwerkpleeggezin’.
Voor het opnemen van je kind in een netwerkpleeggezin hebben de pleegouders van te voren toestemming nodig van de Raad voor de Kinderbescherming. Je kunt dus niet zomaar je kind aan een ander geven.
Hulp bij de beslissing
Om een goede beslissing te kunnen nemen over pleegplaatsing, kun je contact opnemen met FIOM.nl. Een maatschappelijk werker helpt je alles op een rijtje te zetten en begeleidt je bij het maken van een beslissing.
Meer informatie over pleegplaatsing kun je vinden op Pleegzorg.nl.