Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Zelf fietsen

Vanaf ongeveer zes jaar kan je kind vaak al op een gewone kinderfiets fietsen. Dit betekent ook dat je kind op de openbare weg mag fietsen.

Veilig op de fiets

Het is belangrijk dat je kind een veilige fiets heeft. Laat de fiets daarom regelmatig controleren. Daarnaast kun je een fietshelm kopen voor je kind. Let erop dat de fiets past bij de lengte van je kind. Op websietes van fietsenwinkels vind je handige tabellen om de juiste fietsmaat te berekenen. Ook is het belangrijk dat je kind en de fiets goed zichtbaar zijn. De fietsverlichting moet dus goed werken. Als je kind een opvallende kleur jas of een fluorescerend hesje draagt, is je kind ook beter zichtbaar voor de andere weggebruikers.

Zelfstandig in het verkeer

Een groot voordeel van zelf fietsen is, dat je kind daardoor leert om deel te nemen aan het verkeer. Zelfstandigheid in het verkeer is belangrijk voor kinderen. Door bijvoorbeeld elke dag lopend of fietsend naar school te gaan, leert je kind hoe het in gevaarlijke verkeerssituaties moet reageren. Om te kijken of je kind zelfstandig kan fietsen, kun je op verschillende dingen letten. Bijvoorbeeld wat voor type je kind is, hoe druk het verkeer is en hoeveel fietservaring je kind heeft. Het is heel belangrijk om samen met je kind te oefenen in het verkeer. De meeste kinderen kunnen pas na een aantal jaren zonder volwassene een route fietsen.

Alleen naar school fietsen

Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? Dat hangt af van hoe moeilijk de route naar school is en hoe je kind is. Het is belangrijk dat je kind geconcentreerd is. Als de route naar school makkelijk en rustig is, dan kan je kind eerder zelfstandig naar school, dan wanneer de route lastig of druk is. Fiets de route eerst een paar keer samen met je kind. Praat met je kind over de moeilijke punten in de route. Fiets daarna een keer achter je kind aan, om te kijken hoe je kind het doet. Een nieuwe route, bijvoorbeeld naar sportles, kun je het beste weer apart oefenen met je kind.

Naar het voortgezet onderwijs

Als je kind naar de brugklas gaat, is het handig om in de zomervakantie de route naar de nieuwe school een paar keer te oefenen. In de jaren daarna leert je kind helemaal zelfstandig door het verkeer te gaan.