Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

In de auto

Is je kind kleiner dan 1.35 meter, dan ben je wettelijk verplicht het in een kinderautostoel te vervoeren. Wanneer je kind groter is dan 1.35 meter, mag je een autogordel gebruiken. Zit de autogordel nog te hoog en snijdt het in de hals? Blijf je kind dan nog in een kinderautostoel vervoeren. Bekijk op Veiligheid.nl welke autostoel bij jouw kind past.

Voorin of achterin?

Neem je kind het liefst mee in een autostoel op de achterbank. Dat is de veiligste plek. In de wet staat dat je een kinderautostoel ook voorin mag plaatsen, schakel dan wel de airbag uit. Kinderen kunnen deze met een harde klap tegen zich aan krijgen. Als je de airbag niet kunt uitzetten, zet dan de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar achteren. Kijk op Veiligheid.nl voor meer informatie.

Gordel

Is je kind langer dan 1,35 meter? Dan moet het zowel voor- als achterin een gordel om. Voor je kind kan het dragen van een gordel vervelend zijn. De gordel kan in de huid snijden. Om dit te voorkomen, kun je gordelbeschermers kopen of je blijft je kind nog in de kinderautostoel vervoeren. Daarnaast is het altijd verstandig je kind in de gaten te houden door af en toe eens in de spiegel te kijken.

Specifieke regels

  • Vervoer je af en toe kinderen van anderen (ouder dan 3 jaar), dan is een kinderzitje niet verplicht. Kinderen moeten achterin wel een gordel om als ze met iemand anders meerijden.
  • Het is verboden het schuine deel van een driepuntsgordel achter het lichaam langs te leiden. Dat is onveilig. Is het kind nog niet lang genoeg waardoor de gordel in de hals snijdt, dan is een goedgekeurde zittingverhoger de oplossing.
  • Bij de jeugdgezondheidszorg kun je vragen naar de ‘Veiligheidskaart’. Daarop staat meer informatie over het vervoer van kinderen.

De wettelijke regels kun je nalezen op Veiligheid.nl.

Zitverhoger

De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Kies dus liever daarvoor. Wil je je kind toch op de zitverhoger (kinderautostoel zonder rugleuning) vervoeren? Gebruik deze pas als je kind zwaarder is dan 22 kilo én groter dan 1.25 meter. Kijk voor meer informatie over het veilig vervoeren van je kind op Veiligheid.nl.

Nooit op schoot

Laat je kind in de auto nooit bij jou op schoot zitten. Dat is gevaarlijk. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing! Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel of vastgezet met een driepuntsgordel.

Lange autorit

De reis naar een vakantiebestemming kan lang duren. Tijdens een lange autorit is het verstandig regelmatig pauze te nemen, zodat je kind de benen kan strekken.

Slapen

Als je kind in de auto slaapt, kun je het beter niet alleen laten. Zoek als het warm is een parkeerplaats in de schaduw en draai de raampjes open. De temperatuur in een auto kan snel oplopen. Wil je je kind laten slapen, blijf dan altijd een oogje in het zeil houden.

Goed ventileren

Zorg tijdens het rijden voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open of doe de ventilatie aan.