Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Wonen met een beperking

Niet alle kinderen komen gezond ter wereld. Sommige kinderen hebben aangeboren lichamelijke problemen, zoals heupdysplasie, een open ruggetje of meervoudige handicaps. Andere kinderen worden geboren met een verstandelijke beperking, zoals het Downsyndroom.

Aangepaste woning

Als je kind bepaalde gezondheidsproblemen heeft, kan het nodig zijn om je woning aan te passen, bijvoorbeeld om het huis veiliger of toegankelijker te maken als je kind een rolstoel nodig heeft. Dit kan onder andere door drempels weg te halen en aanpassingen aan te brengen in het toilet, de badkamer en de keuken.

Wmo en pgb

Bij het Wmo-loket van je gemeente kun je terecht voor woningaanpassingen en hulpmiddelen, zoals een rolstoel. Meestal worden aanpassingen betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb) van je kind.

Zomerkampen en logeerhuizen

Er zijn verschillende zomerkampen en logeerhuizen speciaal voor kinderen en jongeren met een beperking. Ze kunnen er dan voor langere tijd of voor een weekend opuit. Als je kind hier belangstelling voor heeft, kun je samen een leuk kamp of logeerhuis uitzoeken. Het is verstandig om daarbij te letten op de faciliteiten die er geboden worden.

Op zichzelf wonen

Er komt misschien een moment waarop je kind graag op zichzelf wil wonen. Het hangt natuurlijk van de gezondheidsproblemen van je kind af in hoeverre zelfstandig wonen een mogelijkheid is en hoeveel zorg je kind daarbij nodig heeft.

  • Begeleid wonen kan een mogelijkheid zijn. Dit houdt in dat je kind zelfstandig woont en daarbij zorg en begeleiding krijgt vanuit een zorginstelling.
  • Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld dat je kind gedeeltelijk thuis woont en gedeeltelijk begeleid woont.